Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (2024)

Last updated on januari 22nd, 2024 at 11:03 am

  • Geen speelgoed, en een één kamerhuis
  • Maar wat is zelfvoorzienend leven eigenlijk?
  • Maar wat is zelfvoorzienend dan?
  • 13 x Zelfvoorzienend leven
  • Bob en Kathelijne Radstake leven zelfvoorzienend
  • Is zelfvoorzienend leven hetzelfde als eenvoudig leven?
  • Homesteading
  • Inspiratie voor zelfvoorzienend leven
  • Handige boeken om je op weg te helpen naar een zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (1)

In Nederland is het een bewuste keuze geworden: zelfvoorzienend leven.

In Marrakech is het geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid. Vrouwen hebben daar geen baan, omdat ze druk zijn met huis en haard. Dagelijks wordt bijvoorbeeld er graan gehaald op de markt, waar ze vervolgens zelf brood van bakken. Net zoals de Nederlandse Teunie Luijk overigens.

Geen speelgoed, en een één kamerhuis

Dit leerde ik van Danielle, een Nederlandse moeder, die ik interviewde over haar leven in Marrakech. Eén van de dingen die mij trof was het vriendinnetje van haar dochter Zohra, dat woont in een huis met maar één kamer. In die kamer ligt alleen een kleed: daarop wordt gegeten en geslapen. Speelgoed heeft het vriendinnetje niet, maar dat maakt helemaal niet uit. Ze speelt gewoon met wat er voorhanden is!

Wat zijn wij dan eigenlijk ontzettend raar bezig met al het speelgoed dat we voor onze kinderen kopen! Bizar detail vond ik dat de ouders van het vriendinnetje wél televisie hadden! Sinds de komst van elektriciteit hebben de bewoners van dit een kamerhuisje een tv gekocht.

Maar wat is zelfvoorzienend leven eigenlijk?

In mijn beleving leefde mijn oma zelfvoorzienend. Ze had een moestuin waaruit ze groente haalden, en ze slachtten hun koe en daar aten ze dan het vlees van. Toen ik nog niet geboren was, kocht mijn oma volgens mij amper dingen. Maar als twaalfjarige herinner ik me dat mijn oma gebruik maakte van de bezorgservice van de supermarkt! Toen was ze dus al een stuk minder zelfvoorzienend.

Maar wat is zelfvoorzienend dan?

Is dit dat je geen boodschappen meer doet, maar alles zelf verbouwt. Dat je leeft van je eigen land en dieren? of betekent het dat je niet aangesloten bent op de riolering, gas en elektriciteit? Is zelfvoorzienend leven bijvoorbeeld hetzelfde als off grid leven?

Voor mij is zelfvoorzienend leven zo leven dat het geen probleem is als alles in het land uitvalt. Denk aan licht, water, elektriciteit. Dat jouw huis dan nog steeds prima functioneert en dat je nog steeds voedsel, warmte en water hebt.

Ik denk dat er verschillende gradaties zijn van zelfvoorzienend leven. Mensen met een tiny house komen vaak een heel eind in de richting. Maar hieronder een aantal dingen manieren van zelfvoorzienend leven.

13 x Zelfvoorzienend leven

  1. Leven van je eigen land oftewel je eigen verbouwde groenten en je voedsel conserveren. Ook als je geen tuin hebt kun je een eigen moestuin hebben: moestuin op balkon.
  2. Een compost toilet.
  3. Zonnepanelen én een eigen generator waarin je energie opslaat, zodat je niet afhankelijk bent van het net.
  4. Regenwater opvangen in grote regentonnen en dat water gebruiken om mee te koken en te douchen. Zie ook Action regenton.
  5. Warmte via een houtkachel.
  6. Je bent onafhankelijk van allerlei instanties.
  7. Geen of amper boodschappen doen. Je leeft bijvoorbeeld van de eieren van je eigen kippen, en drinkt melk van je eigen koe.
  8. Je bakt je eigen brood van graan dat jezelf verbouwd hebt.
  9. Om voedsel te bewaren heb je geen diepvries maar maak je gebruik van wecken en fermenteren. Zie ook mijn post over de weckpot.
  10. Je maakt je eigen schoonmaakmiddelen en gebruikt bijvoorbeeld zand om dingen schoon te schuren.
  11. Je hebt je eigen schapen die je scheert, en hun wol gebruik je vervolgens om zelf kleding te maken.
  12. Je kunt voorzien in je eigen vervoer. Je doet alles op de fiets of lopend. Of je hebt een paard en wagen!
  13. Je hebt amper vuilnis omdat je zoveel zelf maakt en amper iets koopt. Dat betekent geen lege verpakkingen. Organisch afval verzamel je op een composthoop.

Bob en Kathelijne Radstake leven zelfvoorzienend

In onderstaand filmpje van een klein half uurtje zie je Bob en Kathelijne Radstake. Zij leven zelfvoorzienend!

Is zelfvoorzienend leven hetzelfde als eenvoudig leven?

Eén van de reacties op mijn blogpost over het blog Eenvoudig Leven van Teunie Luijk was dat iemand zei dat dit juist helemaal niet eenvoudig leven is! Zij vond het enorm hard werken en een boel gedoe. Zelf een brood bakken is bijvoorbeeld veel meer werk dan het kant en klaar kopen bij de supermarkt. Als je het zo bekijkt is een zelfvoorzienend leven inderdaad juist niet eenvoudig.

Maar veel mensen ervaren het wel als eenvoudig in de zin dat ze terug gaan naar de basis. Weg van alle kabaal en gedoe van onze hectische maatschappij. Dat kan zeker eenvoudig voelen.

Homesteading

De Engelse term voor zelfvoorzienend leven is homesteading. In het ideale geval ben je eigenaar van je huis en je leeft van de vruchten van je eigen grond. Op Wikipedia staat het prachtig omschreven:

'Homesteading is a lifestyle of self-sufficiency. It is characterized by subsistence agriculture, home preservation of food, and may also involve the small scale production of textiles, clothing, and craft work for household use or sale. '

In het boek Radical Homemakers lees je ook veel over homesteading.

Lees het interview met Danielle op Expat Mama's.

Inspiratie voor zelfvoorzienend leven

  • Doe alsof je thuis bent over het zelfvoorzienende stel Anne en Arman.
  • Het blog Klein Farmhuis: 'Grandma' probeert zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven.
  • Blog Weg naar zelfvoorziening. Maia en Maarten wonen in Duitsland en proberen daar zelfvoorzienend te leven met dochtertje.

Handige boeken om je op weg te helpen naar een zelfvoorzienend leven

Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (2)

Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (3)

Leestip: Radical Homemakers

Deze post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!

Ik vraag me af: zouden de zelfvoorzienende bewoners van Marrakech gretig hun zelfvoorzienende levensstijl inruilen voor meer comfort? Is het afwijzen van de verworvenheden en voorzieningen van je tijd, niet het toppunt van decadentie???

Gerelateerd

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Abonneren

Geplaatst in Huishoudelijk nieuwsPermalink

Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (4)

Over Nicole Orriëns

Nicole Orriëns studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2001 begon ze haar eerste blog, en sindsdien werkt ze als fulltime blogger en heeft haar eigen bedrijf: Professional Blogging Services.Haar academische achtergrond gebruikt ze om antwoorden en informatie te vinden over zaken waarmee iedereen in het dagelijks leven te maken krijgt.Ze is getrouwd en heeft samen met haar man vijf kinderen. Ze woont op het Achterhoekse platteland.

Alle berichten tonen van Nicole Orriëns

Zelfvoorzienend leven: 13 manieren! - Huisvlijt (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6089

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.